Cum sa-ti imbunatatesti scrisul

Stiu ca acum fac o prostie, ca iau de la alti si nu gandesc putin; insa chiar e nevoie de asa ceva si poate si alti vor sa se documenteze in privinta scrisului aiurea pe blog. Uite aici cateva sfaturi sa iti imbunatatesti scrisul:

1. Primul răspuns e simplu: scrie. Scrisul e un fel de sport. Ca să ajungi să faci performanţă trebuie să exersezi zilnic. Scrie despre orice. Nu contează subiectul atâta timp cât nu publici o carte, ci doar îţi exersezi scrisul. Încearcă să scrii constant pe blog. După un timp, vei observa cuvintele venind de la sine.

2. Citeşte. Dar nu chiar tot ce-ţi pică-n mână. Nu Coelho sau Sandra Brown. Citeşte oameni care scriu cu adevărat bine. Ia un Cărtărescu, un Paler, şi dincolo de acţiune urmăreşte felul în care sunt construite frazele.
Acum ceva ani citeam doar de dragul cititului, însă după ce m-am apucat de scris, am început să remarc construcţiile inedite ale autorilor. Uneori, ajungeam să fiu invidios chiar şi pentru o simplă construcţie frazeologică sau nişte îmbinări perfecte de termeni.
Citind cărţi bune vei observa cât eşti de varză. Însă nu te descuraja. Propune-ţi să scrii la fel ca autorii lor. Imită-i la tehnică, dar nu copia.

Deasemenea e bine să-ţi îmbogăţeşti vocabularul în timp.De obicei eu prefer să-mi notez cuvintele noi când citesc o carte şi să le caut apoi semnificaţia în dicţionar.

3. Încearcă să foloseşti o gramatică perfectă. Unii sunt zgârciţi sau fac exces de zel în folosirea literei “i”. Eu încă mai cred că am probleme cu virgula. Dacă nu eşti sigur, caută pe Google când se scrie “fi” sau “fii”. Despre folosirea virgulei poţi citi aici, dar cel mai important: nu se pune virgulă între subiect şi predicat.

O gramatică proastă dezamăgeşte posibilii cititori. Personal ies de pe un blog în care întâlnesc o gramatică de clasa a patra folosită de un blogger de 18 ani.

4. Îmbogăţeşte-ţi textele folosind cuvinte diverse. Repetarea insistentă a unui cuvânt într-un articol poate deveni obositoare. Dacă nu vrei să omiţi acel cuvânt, încearcă să foloseşti sinonime ale acestuia. Eu obişnuiesc să caut sinonime pe DexOnline.

5. Fii cursiv. Scrie la fel cum vorbeşti. Foloseşte oralitatea. Scrie potrivind cuvintele precum într-un puzzle. Leagă un cuvânt de altul. Admir foarte mult oamenii care potrivesc în aşa fel cuvintele încât citindu-i, ai impresia că fiecare cuvânt e cerut insistent de precedentul, iar următorul n-ar putea exista fără acesta.

6. Ieşi afară. Să nu ai impresia că stând într-o mansardă cu o foaie de hârtie în faţă, inspiraţia va apărea de nicăieri. Mie nu mi-a ieşit niciodată. Se zice că Eminescu a fost curvar. Eu cred că dacă nu-şi trăia viaţa destul, nu reuşea să fie poetul care a fost.

Acum nu te sfătuiesc să fii curvar, Doamne fereşte! Dar nu sta închis în casă. Ieşi afară, cunoaşte oameni, iubeşte şi fii părăsit; experimentează.

7. Fii atent la detalii. Citind mai demult “De veghe în lanul de secară” mi-a plăcut cum Caulfield a înfăţişat tinerii de pe terasă ce se chinuiau să-şi bea sucul cât mai încet cu putinţă. Lucrul acesta l-am observat şi eu, însă nu atât de mult încât să-l scriu.
Scrie în cele mai mici detalii despre un lucru; cititorului îi place să fie plăcut surprins de ele.

8. Revizuieşte atent articolul înainte să-l publici. Faci în felul următor: Citeşte articolul de câteva ori până te asiguri că ai scris tot ce vrut să scrii, că structura textului e logică şi mesajul clar. Apoi mai verifică dacă virgulele sunt puse unde trebuie şi cuvintele scrise ca lumea. Dacă cititorul îşi dă silinţa să-ţi citească articolul, ai putea şi tu să încerci să-i serveşti acestuia un text de calitate.

9. Scrie clar. Dacă publici pe internet înseamnă că vrei să te citească cineva. Pentru asta trebuie ca mesajul tău să ajungă uşor la cititor. Nu scrie fraze lungi. După ce ai scris textul, încearcă să-l scurtezi. Să scurtezi un text e ca şi cum ai tunde o fată  mişto asigurându-te că rămâne frumoasă şi după intervenţia ta.

10. Foloseşte spaţii între paragrafe. Când mi-am pornit blogul, nu foloseam deloc paragrafe; abia după ce am citit despre importanţa folosirii acestora am început să le folosesc. Rezultatul: nişte articole aerisite şi-un blog mai aspectuos.

Trebuie să laşi cititorul să respire printre paragrafe dacă vrei să-ţi citească tot articolul.

În plus, platformele de bloguri oferă destule posibilităţi de formatare a textului: încearcă să nu abuzezi de ele(ex. prea multe cuvinte scrise îngroşat).

11. Inspiră-te stilistic. Îţi propun un exerciţiu interesant: Dacă îţi place cum scrie un blogger, încearcă odată să scrii ca el şi vezi ce-ţi iese. Mie mi-au ieşit numeroase texte interesante, doar pentru că uneori m-am pus în pielea altui blogger.

12. Fii tu însuţi. Nu încerca să exagerezi, nu scrie bombastic şi nu încerca să fii mai profund decât eşti. Cititorul nu va fi deloc mişcat de încercarea ta de a-l impresiona forţat.

Succes. Si sper ca am fost de folos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s